zagranitsa.com
Назад

Які документи потрібні для Зеленої картки?

0 4213
pexels.com. Фото: JULIO NERY

Для керування автомобілем в Україні кожному водієві необхідний поліс ОСАЦПВ, який захищає відповідальність автомобіліста перед третіми особами у разі дорожньо-транспортної пригоди. А при виїзді за кордон обов'язковою умовою є наявність аналога внутрішньої автоцивілки — поліса "Зелена картка". Де його оформити та що для цього буде потрібно, розповідаємо нижче.

Що таке Green card на авто і як це працює?

Зелена картка — система міжнародного автострахування, принцип роботи якої полягає у покритті збитків потерпілих в ДТП від імені винуватця за межами своєї країни. Враховуючи, що Україна — член угоди Green card, водії, які виїжджають до Євросоюзу, повинні купити страховку.

Зелена картка покриває два види збитків:

  • по майну (ремонт автомобіля постраждалих);
  • по життю і здоров'ю (лікування водія+пасажирів).

Дія Зеленої картки не поширюється на страхувальника, тобто власника поліса. Він відновлює особистий транспорт та оплачує чеки з медичних установ самостійно.

Зелена картка не має загальноприйнятих лімітів. Компенсація відбувається згідно із законодавством тієї країни, де стався інцидент. Однак у ЄС ліміти сягають мільйонів євро.

Варто знати, що страхове покриття поширюється на будь-якого водія, який сидить за кермом на законних підставах.

Як дізнатись вартість Зеленої картки?

Ціноутворення страховки не фіксоване. Воно може змінюватись, залежно від таких параметрів:

  • Кількість днів перебування за кордоном;
  • Тип транспортного засобу (легкове авто, вантажівка, причіп, мотоцикл, моторолер, автобус).

Раніше на ціну також впливала територія дії Зеленої картки, але після того, як регулятор ринку (Моторно-транспортне бюро) заборонило продавати страховки для РФ та Білорусі, всі країни об'єднали в один напрямок — Європа.

Щоб розрахувати ціну страховки під себе, найзручніше скористатися страховими агрегаторами. Наприклад, на сервісі онлайн-страхування hotline.finance клієнти зможуть не тільки вибрати надійного страховика, але й оформити договір онлайн без звернення до страхового агента та переплати.

На сьогодні офіційний тарифний план по Зеленій картці такий:

  • 15 днів — 982 грн;
  • 30 днів — 1 564 грн;
  • 60 днів — 2 703;
  • 90 днів — 3 713 грн;
  • 180 днів — 6 942 грн;
  • 360 днів — 8 594 грн.
pexels.com. Фото: JESHOOTS.com

Які документи необхідні для оформлення Зеленої картки онлайн

Під час покупки Зеленої картки під рукою тримайте:

  • закордонний паспорт;
  • техпаспорт на автомобіль.

Після оплати цифровий варіант поліса буде надіслано на електронну пошту у форматі PDF. За вимогами МТСБУ договір слід роздрукувати для того, щоб пред'явити його на прикордонному контролі. Онлайн версія найчастіше не підходить.

А щоб переконатися в актуальності страховки самостійно, для водія відкрито єдину базу МТСБУ. Перевірити поліс можна за його номером.

На який термін краще оформлювати поліс

Українці можуть оформити Зелену картку на строк від 15 днів до одного року. Важливо, щоб покриття було повний період перебування поза батьківщини, оскільки прострочений поліс не є підґрунтям для нарахування виплати від страхової компанії. Крім цього, у разі виникнення аварії з вашої вини саме вас зобов'яжуть відшкодувати збитки. Страхова компанія не фігуруватиме у справі.

НАПЕЧАТАТЬ

Смотрите также:

Комментарии

c
Гость
Еще 0 ответов комментарии